markoprint_codeersysteem_foliecoderen_aardappelen_food_inkjet_hp_noviq

SUCCES STORY – Betrouwbaar bedrukken ondanks aardappelstof met Markoprint inkjet

Inktjetprinters van Weber Marking Systems markeren aardappelproducten van Tolls in het Duitse Willich

markoprint_codeersysteem_foliecoderen_aardappelen_foodsector_inkjet_xjet_hp_noviq

„Morgens rund, mittags gestampft, abends in Scheiben, dabei will ich bleiben” (“‘s Morgens rond, ‘s middags gestampt, ‘s avonds in plakjes, daar blijf ik bij”) – vrij naar Von Goethe. Het schijnt dat Goethe aardappels het lekkerst van alles vond… Ook nu zijn aardappels nog zeer geliefd, omdat het een veelzijdige en niet in de laatste plaats gezon­de groente is. Al sinds 1890 doet aardappelhandel Tolls Kartoffelhandel GmbH & Co. KG in Willich, tijdens het afvullen en verwerken van aardappels, veel stof opwaaien. Een uitdaging voor de markeringstechniek: De commerciële afnemers en eindverbruikers willen naderhand toch kunnen zien welk product ze daar in hun handen hebben.

“Wij sorteren, kallibreren, slaan ze op en verpakken aardappelen voor alle soorten verwerkingen: Hiertoe behoren consumptie- en pootaardappelen, evenals fabrieksaardappelen die worden verwerkt tot chips of patat”, licht Heinz-Josef Hüsgen, bedrijfsleider bij Kartoffel Tolls toe. De door de eigenaar geleide onderneming heeft zich gespecialiseerd op vroege en consumptie­aardappelen voor alle soorten verwerkingen. Daartoe behoren het wassen en verpakken van aardappels voor de productie van friet, chips, granulaten of zetmeel, alsook van pootaardappels voor de handel, de akkerbouw en volkstuinders.

Duidelijk zichtbare en slijtvaste markering

Een deel van deze waren wordt door de onderneming in zijn moderne productievestigingen aan de Neder-Rijn, in uiteenlopende volumes verpakt. Dat varieert van de gebruikelijke één-kilo-zak voor huishoudelijk gebruik tot zakken van 25 kilo. Daarbij wordt iedere verpakking afzonderlijk van een opdruk voorzien, die informatie verschaft over soort, gewicht en charge. De aardappel-opzakinstallatie stikt een kunststof strook met deze gegevens tegelijk met de afsluitende naad  vast. “Voor onze identificatie gelden, vanwege de aard van ons product, bijzondere eisen: De opdruk moet, ondanks de stoffige omgeving, duidelijk zichtbaar en slijtvast op PE-stroken hechten”, licht Heinz-Josef Hüsgen.

Daarom viel zijn keus op de inkjetprinter Markoprint X2JET plus Touch van Weber Marking Systems uit het Duitse Rheinbreitbach. Heinz-Josef Hüsgen is overtuigd van het systeem: “Behalve het opmerkelijke drukresultaat gaf vooral de gemakkelijke bediening bij de X2JET plus Touch de doorslag.” Op het ogenblik brengt Kartoffel Tolls alleen nog productinformatie, zoals namen, data en chargegegevens, in de vorm van tekst op zijn stroken aan. Er kunnen ook verschillende logo’s en barcodes worden afgedrukt. “Klanten vragen ons steeds vaker of we de logo’s van bepaalde certificaten of keurmerken erop kunnen drukken. Met de X2JET plus Touch is dat geen probleem: We kunnen op iedere klantenwens afzonderlijk reageren”, zegt Hüsgen verheugd.

De hoogste resolutie voor een perfecte afdruk

Het druksysteem bestaat uit een besturingsapparaat en twee printkoppen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Bij Tolls worden inktpatronen van Hewlett Packard gebruikt, die met een resolutie van tot 600 dpi kunnen drukken. De printkop en het inktpatroon vormen een eenheid. Wanneer een patroon is vernieuwd­ staat er ook weer een splinternieuwe printkop ter beschikking. Om de spuitmond tegen stof en uitdrogen te beschermen, kan het patroon, wanneer hij niet in gebruik is, handmatig of volledig automatisch, worden afgesloten.

De X2 JET Plus Touch kan uitgevoerd worden met verschillende printkoppen, waardoor er inkt en/of cartridges van verschillende fabrikanten gebruikt kunnen worden (Hewlett Packard, Funai, Trident en Xaar). Afhankelijk van de gekozen kop varieert de maximale drukhoogte van 12,5 tot 100 millimeter. Ook de maximaal te behalen resolutie van de opdruk, is afhankelijk van de gekozen kop. Deze schommelt tussen de 64 en 600 dpi.

Twee printkoppen – variabel te combineren

Het resultaat is een ontelbaar aantal combinatiemogelijkhe­den voor veelvoudige toepassingen: Voor zover ze op de voorgeschreven manier zijn geïnstalleerd, kunnen beide koppen bijvoorbeeld “samen” een opdruk ter hoogte van 25 tot 200 millimeter afdrukken. Afhankelijk van de manier­ waarop de printkoppen zijn gemonteerd, kan het systeem echter ook gelijktijdig verschillende zijden van dezelfde verpakking bedrukken. Een alternatieve toepassingsmogelijkheid is het coderen van de verpakking met behulp van een kleine printkop ter hoogte van 12,5 millimeter en vervolgens de verpakking met een grote printkop te voorzien van een opdruk ter hoogte van 100 millimeter.

Bij Kartoffel Tolls worden de printkoppen onafhankelijk van elkaar op twee verschillende productielijnen ingezet. Heinz-Josef Hüsgen geeft toe dat zijn monteurs al eens in eigen beheer een printkop­houder hebben geconstrueerd, toen een productielijn moest worden aangepast: “Ineens wilden we de gegevens die op onze sluitclips­ stonden hals-over-kop op de kunststof­ etiketten drukken. Daarom hebben we zonder aarzelen de printkop ergens anders geplaatst – dat ging absoluut probleemloos!”

Thermische inkjet houdt zelfs op kunststof

Markoprint-apparaten met inkt van Hewlett Packard maken gebruik van de procedure van de “thermische inkjet”. Na ontvangst van een warmte-impuls, stroomt de inkt uit de spuitmond­ van de printkop. Tot nu toe werd voor dit procedé vooral inkt op waterbasis gebruikt, die op een zuigende ondergrond, zoals papier en karton, hecht. Samen met de inktontwikkelaars van HP, heeft Weber Marking Systems echter een inkt ontwikkeld, die ook op een “niet-zuigende” ondergrond, zoals kunststof, hecht en binnen de kortste tijd droogt. Bij Kartoffel Tolls kunnen de Markoprint-printers de PE-folie daarom zonder pro­blemen slijtvast en tijdbesparend bedrukken. Tot nu toe was het bedrukken van oppervlakken van bijvoorbeeld kunststof of metaal, voorbehouden aan Continuous-Inkjet-printers, die gebruik maken van een mengsel van inkt en oplosmiddel.

Afgezien van de printkoppen is bedrijfs­leider Hüsgen ook overtuigd door het gebruikers­vriendelijke besturingsapparaat van de X2JET plus Touch. Want via een het touchscreen kunnen alle relevante parameters snel en gemakkelijk, met behulp van eenvoudige, begrijpelijke symbolen worden inge­steld. De printer wordt geleverd inclusief de software i-design. Met dit programma maken de medewerkers van Kartoffel Tolls op de pc de lay-out voor het drukwerk aan en bren­gen die met behulp van een usb-stick over op het besturingsapparaat.

“Klanten vragen ons steeds vaker of we de logo’s van bepaalde certificaten of keurmerken erop kunnen drukken. Met de X2JET plus Touch is dat geen probleem: We kunnen op iedere klantenwens afzonderlijk reageren.”(Heinz-Josef Hüsgen, Bedrijfsleider)

Perfect geïntegreerd printsysteem met netwerkfunctie

Als alternatief bestaat de mogelijkheid om de printer via Ethernet rechtstreeks aan te sluiten op alle netwerk-pc’s. Met deze aan­sluiting wordt niet alleen de gegevens­overdracht eenvoudiger, maar kunnen gelijktijdig  alle printerfuncties rechtstreeks vanuit de pc worden bestuurd: De operator kan in één oogopslag zien welke printkop op dat moment welke tekst drukt en welke inktpatroon bijna leeg is. Zelfs wanneer de printer direct op een ERP-systeem wordt aangesloten, kan het systeem zelfstandig, alleen op basis van een artikelnummer, alle benodigde printinformatie uit de databank halen en naar de druk-lay-out overdragen.

“Maar zover zijn we nog niet!” zegt Heinz-Josef Hüsgen. “We hebben per product een lay-out in het besturingsapparaat opgeslagen. Op die manier kunnen we tekst- of andere wijzigingen ook heel erg snel tot stand brengen.” En het maakt niet uit hoeveel aardappelstof er nog zal opwaaien, de X2JET plus Touch zal zich er ook in de toekomst met succes “doorheen slaan.” Dat zou ook Goethe beslist goed zijn bevallen!